Täby – en historisk bygd
I Täby kan vi följa den historiska utvecklingen från forntid till nutid. Redan under bronsåldern, för cirka 3 000 år sedan, bosatte sig de första människorna här och under vikingatiden utvecklades bygden till en av landets folkrikaste. Ett åttiotal gravfält, en fornborg, många bautastenar och mer än trettio runristningar finns än idag kvar i Täby.
Täbys vackra sockenkyrka med medeltida målningar, Näsby Slott från 1600-talet, flera bevarade gårdar och torp från 1700- och 1800-talen, dagens kulturlandskap minner om den tid då Täby var en jordbruksbygd. Då Roslagsbanan öppnades för trafik 1885 började emellertid stora förändringar att ske.
Stationssamhällen med villabebyggelse började växa fram i början av 1900-talet och folkmängden ökade från 1 300 personer vid sekelskiftet till 6 000 år 1945. Den lantliga karaktären kunde dock i stort sett bibehållas, mycket tack vare en omfattande sommarstugebebyggelse.
Under 1960-talet förvandlas Täby alltmer till en modern förort till Stockholm. Flera stora bostadsområden byggs och befolkingen växer kraftigt. Ett nytt centrum för Täby skapas mellan Roslags-Näsby och Viggbyholm, på platsen för Tibble gård. Genom kommunen byggs motorvägen E20 mot Norrtälje.
Täby kommun planerar nu för en kraftig befolkningstillväxt. Detta ställer stora krav på de kulturvårdande myndigheterna och organisationerna och inte minst på Täby Hembygdsförening att bidra till att värna om en harmonisk integration av det gamla och det nya samhället med bibehållande av det bästa av vår bygds kulturarv.